فهرست مطالب

مجله مطالعات اجتماعی ایران
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محبوبه بابایی*، زهره نجفی اصل صفحات 7-28

    امروزه، بعد از فقر و مهاجرت روستایی، اعتیاد روستایی یکی از عوامل مهم تضعیف و ناکارآمدی نیروی انسانی و اختلال در جامعه روستایی به شمار می آید. پژوهش حاضر، با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای کیفی، به مطالعه علل گرایش به سوءمصرف مواد مخدر درمیان جوانان ساکن در روستاهای شهرستان دلفان می پردازد. روستاهای شهرستان دلفان ازنظر میزان معتادان به مواد مخدر در استان مقام اول تا سوم را دارد. نمونه ها به صورت هدفمند و به روش گلوله برفی انتخاب شدند و تا حد اشباع نظری با 20 معتاد مواد مخدر و مسئول کمپ ترک اعتیاد و فروشنده مواد مخدر و ریش سفیدها مصاحبه انجام شد. داده های پژوهش با استفاده از مصاحبه عمیق گردآوری شد و تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل محتوای عرفی صورت گرفت. یافته ها حاکی از آن است که حمایت های اجتماعی از مصرف مواد مخدر ناشی از خرده فرهنگ محلی و عوامل ساختاری و مصرف تفننی ریش سفیدان، زمینه ساز مصرف مواد مخدر بوده است و عوامل اجتماعی ازقبیل نزاع های سابق در روستا، وضعیت شغل و وضعیت گذران اوقات فراغت بر تداوم سوءمصرف مواد مخدر تاثیر داشته است. برطبق یافته های پژوهش، حضور دهیار کاردان و آگاه با دراختیارداشتن زیرساخت های اجرایی و قانونی برای آگاه سازی روستاییان و جذب مشارکت آنها، از مهم ترین عوامل برای عدم گسترش سوءمصرف مواد مخدر است.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، اعتیاد، جوانان، روستا، شهرستان دلفان
  • ولیاللهرستم علیزاده * صفحات 29-53
    احساس تعلق به مکان باعث می شود که افراد با توجه به احساسات و عواطف و بستگی هایی که به مکانهای خاص دارند، درجهت بهبود امور آن مشارکت و سرمایه گذاری کنند. پژوهش حاضر درصدد مطالعه تعیین کننده های تعلق به مکان درمیان جوانان روستایی است. در پژوهش حاضر، با روش توصیفیهم بستگی، متغیرهای مرتبط با تعلق به مکان اولویت بندی شده و تعیین کننده های اصلی تعلق به مکان، ازطریق تحلیل عاملی، تعیین شده اند و سپس، نقش هر عامل در تبیین تعلق به مکان محاسبه شده است. جامعه آماری تحقیق را جوانان روستایی 15 تا 30 ساله شهرستانهای اسکو و هشترود در استان آذربایجان شرقی تشکیل دادهاند و حجم نمونه 769 نفر است. بر اساس نتایج پژوهش 9 عامل در تعلق جوانان روستایی به محل زندگی شان نقش تعیین کننده ای دارند و درمجموع 53 درصد از واریانس تعلق به مکان را تبیین میکنند. عوامل تعیین کننده عبارت اند از: محیط و طبیعت روستا، تامین نیازها/ پاسخ به نیازها، احساس هویت، مشارکت در امور جمعی روستا، رضایت از روستا، داشتن شغل مناسب، احساس آزادی و رضایت از ارتباط با مردم، مسئولیت پذیری و مراودات همسایگی و خویشاوندی.
    کلیدواژگان: تعلق به مکان، تعلق به روستا، جوانان روستایی، اسکو، هشترود
  • شاپور سلمانوندی، حسین ایمانی جاجرمی* ، مهدی طالب صفحات 54-81
    بیش از نیم قرن متمرکزشدن و یک پارچگی اداره امور روستاها، از دوران مشروطه تا اصلاحات ارضی، می گذرد. هدف مطالعه حاضر، شناخت نحوه سامان بخشی امور روستا در دوره گسترش نظام مالکیت زمین، از مشروطیت تا انجام برنامه اصلاحات ارضی، است. روش این پژوهش کیفی است و با استفاده از تحلیل موضوعی داده های حاصل از اسناد و مصاحبه ها تجزیه و تحلیل شده است. جامعه آماری این تحقیق روستاهای بخش گرکن جنوبی شهرستان مبارکه است. به منظور گردآوری اطلاعات، با پنجاه نفر از مطلعان کلیدی درباب مدیریت روستا مصاحبه شد. یافته ها نشان می دهد که مالکیت زمین با لغو تیول داری گسترش و رسمیت یافت که پیامد آن شکل گیری تمرکز مدیریت بر امور روستا بوده است. از یافته های مهم این تحقیق شناخت مدیریت متمرکز روستا با عاملیت مالک در اداره امور روستا در حوزه های مدیریت آب، سامان بخشی نظم، انضباط و امنیت در روستا، مدیریت ارتباطات، مدیریت عوامل تولیدی و نیز حمایت مالک از روستاییان، به ویژه در ساخت راه ها و مدرسه ها و مکان های عمومی است. از دیگر یافته های این تحقیق این است که مالک کدخدا را در فرآیندی پیچیده انتخاب می کرد، تایید دولت و پذیرش روستاییان از دیگر شروط کدخدایی بود. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که مصالحه گری، کلیت نگری، حمایت گری، تجربه گرایی، دخالت دولت در کمترین میزان، و فقدان بوروکراسی مهم ترین تعیین کننده های اجتماعی دوره تمرکز مدیریت روستا در حدفاصل زمانی مشروطه تا انجام برنامه اصلاحات ارضی بوده اند.
    کلیدواژگان: مشروطه، اصلاحات ارضی، تمرکز مدیریت، مدیریت روستایی، مالک، کدخدا
  • سهیلا علیرضانژاد * صفحات 82-104
    مداخله های توسعه ای تغییرات بسیاری در زندگی زنان روستایی پدید آورده است. پرسش این است که ابعاد این تغییرات چه تاثیری بر نقش و هویت زن روستایی داشته است. برای پاسخ به این پرسش، طرح پژوهش مردم نگارانه طراحی و در سه روستای گوهردان، رامه و کوه زر اجرا شد که ویژگی های اقلیمی متفاوتی دارند. داده ها با استفاده از مشاهده و مصاحبه فراهم شده است. یافته ها نشان می دهد که با تغییر نقش ها و انتظارات از نقش زنان روستایی، هویت آنان از زن کشاورز به زن خانه دار تغییر کرده است. زنان گوهردان و رامه با دسترسی به تحصیلات و اشتغال رسمی به دنبال تغییر وضعیت خود هستند. زنان در هر سه روستا ازدواج با مرد غیرکشاورز و ساکن شهر را راهی برای رهایی از موقعیت زن کشاورز تلقی می کنند و آینده خود را به مثابه زن خانه دار ترسیم می کنند. زنان جوان تر ساکن هر سه روستا معمولا به آموختن روش های سنتی مایل نیستند. در روستای کوه زر نقش-های سنتی زنان، ازقبیل پختن نان در خانه و بافتن فرش، منسوخ شده است. آنان نیز چون زنان گوهردان و رامه درپی استفاده از فناوری های نوین در خانه هستند. در این سه روستا، میزان نقش آفرینی زنان در سطح اجتماع محلی نیز کاهش یافته است. درک این زنان از زندگی زنان شهری با خانه داری، کاهش فعالیت های تولیدی، و ایفای وظایف خانگی همراه است که به تحول نقش و تغییر هویت این زنان انجامیده است.
    کلیدواژگان: زن روستایی، زن خانه دار، نقش جنسیتی، زن کشاورز، هویت جنسیتی
  • زهرا محمدی * صفحات 105-127
    این مقاله با هدف مطالعه روستاهراسی در ادبیات داستانی ایران و ریشه های اجتماعی- سیاسی آن نوشته شده است که نمونه هایی از داستان های ایرانی در مورد روستا و روستائیان را انتخاب کرده و با نظریه گلدمن به تحلیل آنها می-پردازد. این مطالعه اسنادی و با روش تحلیل محتوا انجام شده است. نمونه ها شامل پنج داستان در بازه زمانی سال1343 تا 1377 می باشد. یافته های تحلیلی نشان می دهد؛ نوعی پیشداوری منفی نسبت به روستا و فرهنگ روستایی وجود دارد که در ادبیات داستانی ایران به شیوه های مختلف ازجمله برجسته نمودن باورهای خرافی روستائیان و خلق رویدادهای وهمناک و غیرطبیعی نمود پیدا کرده است. تصویر ارائه شده از روستا طی دوره مورد مطالعه، تصویری معوج و غیرطبیعی است که در خواننده ی اثر حس دافعه نسبت به روستا ایجاد می کند. این حس به ارزیابی از روستا و روستائیان سمت وسویی منفی می-بخشد.
    کلیدواژگان: روستا، ادبیات داستانی، جامعه شناسی روستایی، روستاهراسی
  • حسین میرزایی، احسان باباخانی * صفحات 128-151
    پژوهش حاضر با هدف بررسی جامعه شناختی عوامل موثر بر مهاجرت روستاییان آبهر پایین، از توابع شهرستان بدره در استان ایلام، به کشور استرالیا، با استفاده از روش کمی (پیمایش)، انجام شده است. نمونه این پژوهش را جمعیتی 100 نفری از کل مهاجران تشکیل داده اند که 150 نفرند و به روش گلوله برفی انتخاب شده اند. چارچوب نظری تحقیق شامل نظریات دافعه و جاذبه اورت لی و نظریه شبکه است. نتایج پژوهش نشان میدهد که میانگین سنی مهاجران 7/29 سال است، 82 درصد آنها را مردان تشکیل می دهند، تحصیلات 85 درصد از مهاجران دیپلم و راهنمایی است، 96 درصد از آنها در طبقه اقتصادی متوسط و پایین جای می گیرند و بیشتر آنها (56 درصد) ازطریق شبکه دوستی اقدام به مهاجرت کرده اند. ازمیان مجموع متغیرها، متغیرهای رضایت از امکانات رفاهی، شبکه دوستی، شبکه خویشاوندی، و نظارت اجتماعی، به ترتیب، بیشترین تاثیر را بر مهاجرت داشته اند. درپایان، با توجه به مصاحبه های انجام شده با تعداد زیادی از مهاجران، عامل دافعه مبدا و وجود شبکه مهاجران در مقصد، علتهای اصلی مهاجرت از روستا شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: مهاجرت بین المللی، مهاجرت، عوامل دافعه و جاذبه، شبکه، روستای آبهر پایین، استرالیا
|
  • Mahboobe Babaei*, Zohre Najafi Asl Pages 7-28

    Beside rural poverty and emigration, addiction of youth is nowadays considered as one of the important factors leading to the weakening and ineffectiveness of human resources and dysfunction of rural society. Therefore, this paper examines the causes of tendency towards drug abuse among young people living in rural areas. This research has been conducted with qualitative approach of content analysis. The statistical population of study included residents of villages living in Delfan district. This city has often been the first to third rank in terms of the number of drug addicts in Lorestan province. Samples were selected using purposive snowball method. Selecting 20 drug addicts, some executives of addiction rehabilitation centers, and drug dealers, guaranteed the theoretical saturation of the sample. Required data were collected using in-depth interviews and the collected data was analyzed using the conventional content analysis method.The findings suggest that the main causes preserving the tendency towards drug abuse include social support provided by local subculture and structural factors, entertainment of elderly with drug consumption, and social factors such as conflicts in the village, job status, and insufficient leisure time activities. Existence of an expert and knowledgeable village chief, and availability of legal and administrative infrastructure to inform the villagers and attract their participation, is one of the most important factors affecting the non-proliferation of drug consumption.

    Keywords: Social Harm, Addiction, Youth, Village, Delfan District
  • Valiollah Rostamalizadeh * Pages 29-53
    Attachment to a place - peoples' emotions, feelings and belongings to a place - is one of the features that encourages people to participate and invest there. The aims of this study is investigating determinants of attachment to place among rural youth. By descriptive method, and factor analysis, the present research attempts to sort related variables with place attachment. The population of study include 15-30 years old rural youth of Osku and Hashtrud districts of East Azerbaijan province. The sample size was 769. The results showed that nine factors were related to place attachment which could explain 53% of attachment to place variance. These variables include "Environment and Nature of village", "fulfilling the needs / meeting the needs", "sense of identity", "participation in community affairs", "satisfaction from the village", "having a good job", "sense of freedom and satisfaction from people", " responsibility" and "relationship with neighbors and kinsfolk".
    Keywords: Place Attachment, Rural, Youth, Osku, Hashtrud Districts
  • S. Salmanvandi, H. Imani Jajarmi* , Mehdi Taleb Pages 54-81
    More than half a century has passed from concentration and integrity of the rural affairs administration, from the constitutional period to the land reform. The purpose of this study is to identify the way of organizing rural affairs during the expansion of the land ownership system from constitutional revolution to the implementation of the land reform programs. The method of this research is qualitative. The authors analyzed the data from the documents and interviews using thematic analysis. The statistical population of this study is the villages of the southern part of Gorkan, Mobarakeh. In order to collect information 50 Key Informant of village managers were interviewed. The findings show that land ownership has been expanded and recognized by the abolition of feudalist ownership, which has resulted in the formation of centralized management of rural affairs. Among the important findings of this study was recognition of the centralized management of the village with the owner of the village administration in water management, the establishing discipline and security in the village, communication management, production management and the owner's support, especially in the construction of roads, schools and public places.The results of this research indicate that cooperation, holistic approach, support, empiricism, low intervention of government, and the lack of bureaucracy were the most important social features of the rural management during the period.
    Keywords: Constitutional Period, Land Reform, Centralized Management, Rural Management, Land Owner
  • Soheila Alireznejhad * Pages 82-104
    Developmental interventions have been making lots of changing and transformations in rural women's daily life. The study attempts to answer the question of "How these changes may effect rural women’s social identity and social roles". An ethnographic research has been conducted on three villages of Gohardan, Rameh, and Kouhzar. These three villages belong to different climate features. Data gathering implemented by observation and unstructured interviews. Findings showed that rural women’s social roles changed and their identity transformed from being farmer to housekeeper. Women in Rameh and Gohardan prefer to be educated and also marry with a man who lives in town and is not a farmer. Educated women usually have left the village. Besides, the younger women prefer not to be skillful about traditional agricultural affairs. In Kouhzar women’s traditional roles like baking at home, making handicrafts like carpet is extinct. Women of all three villages prefer to use modern home appliances. Their social roles has changed in rural community. It seems they follow the urban middle class housewife’s life style.
    Keywords: Rural Women, Housewife, Female Farmer, Farmer, Gender Identity
  • Zahra Mohammadi * Pages 105-127
    This article aims at studying village phobia in Iranian fictional literature and its sociopolitical roots. In doing so, some Iranian stories about villages and villagers were selected and analyzed based on Goldman's theory. This study is a documentary one, done by content analysis method. Samples include five stories during the period from 1343 (1964) to 1377 (1998). The rsults of study indicate that, there is a negative preconception about village and rural culture that has been found in Iranian fictional literature. These include highlighting the villagers' superstitious beliefs, and despicable and abnormal events. The village image revealed during the study period is a distorted and abnormal image that creates a repulsion impact about the village in the reader.
    Keywords: Village, Phobia, Fiction Literature, Rural Sociology
  • Hossein Mirzaie, Ehsan Babakhani* Pages 128-151
    The current study focuses on the sociological investigation of the reasons for migration form Abhar-e-Paieen to Australia based on the quantitative method. The studied samples are 100 migrants selected by Snowball sampling method. Theoretical framework of the research includes the Lee’s push-pull factors and the network theory. The results show that most of emigrants are youth (mean of age: 29.7), male (82 percent) with diploma or lower education (85 percent), belong to low and middle socio-economic status (96 percent), and belong to friendship networks (56 percent). Satisfaction of welfare amenities (b = -0.513), friendship network (b = 0.442), kinship network (b = 0.398) and social monitoring (b = 0.325) had the greatest effect on the migration respectively. Finally, origin's pushing factors and the network of migrants in destination have been specified as main factors of migration.
    Keywords: International Migration, Push-Pull Factors, Network, Abhar-e-Paieen, Australia